dailies-multifocal

Is slapen met lenzen slecht?

In slaap vallen terwijl je nog je contactlenzen in hebt; het is je vast een keer overkomen. Of het nou ’s nachts is of tijdens een lekker middagdutje, het komt super vaak voor! Niet gek ook wanneer je lenzen zoveel comfort geven dat je ze niet meer voelt zitten. Maar kan het eigenlijk kwaad? In deze blog lees je er alles over.


Een powernap met lenzen

Er zit een wezenlijk verschil tussen de gevolgen van het slapen met contactlenzen tijdens een snel dutje of een nacht doorslapen. Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen. Verhelpt dit de oogirritatie niet? Dan kan je altijd nog kiezen voor het druppelen met hydraterende oogdruppels.

Nachtje slapen met lenzen

Uren achtereen slapen met lenzen is dan weer een heel ander verhaal. Gemiddeld slaapt men 6 tot 8 uur per nacht. Daarbij knipperen de ogen vanzelfsprekend niet. Normaal gesproken is dat natuurlijk geen probleem, maar wanneer er dan ook nog een contactlens in je ogen zit wordt het hoornvlies onvoldoende voorzien van zuurstof door een gebrek aan traanvocht. Dit kan nare gevolgen hebben wanneer het vaker wordt gedaan.


In het ‘beste’ geval word je ’s morgens wakker met rode, dikke en pijnlijke ogen. Dit komt doordat de bloedvaatjes in je ogen zich hebben vergroot om de ogen toch van zoveel mogelijk zuurstof te voorzien. In het ergste geval zuigt de contactlens zich ’s nachts vast aan je ogen, wat kan leiden tot beschadiging aan het hoornvlies.

1-shutterstock_1721939431

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is dus (zoals bij alles) beter dan genezen. Mocht je het toch een avond vergeten, denk dan aan de volgende tips:

  • Haal bij het wakker worden zo snel mogelijk de contactlenzen uit je ogen en reinig deze zo goed als mogelijk.
  • Mocht het verwijderen van de contactlenzen niet lukken omdat ze vastgezogen zitten, trek dan nooit aan de contactlens. Hierdoor bestaat de kans dat je oog gaat ontsteken en bovendien beschadig je mogelijk permanent het bind- of hoornvlies. Je kan de ogen beter eerst druppelen met lenzenvloeistof of zoutoplossing. 
  • Draag vervolgens minimaal een dag een bril om de ogen te ontlasten. Op die manier krijgen je ogen de kans om te herstellen. Twijfel je of er iets beschadigd is? Neem dan contact op met onze contactlensspecialist voor gratis antwoord op jouw vragen via 085-0438344.


Per ongeluk een keer met je contactlenzen slapen hoeft dus niet gelijk een ramp te zijn, maar het is zeker niet raadzaam. Wanneer je dit vaker doet kan het op de lange termijn vervelende gevolgen voor de gezondheid van je ogen hebben.